Grote Kerk Naarden; Eerste kerk met informatie in gebarentaal!

dinsdag 9 juli 2019

Dit seizoen zijn er nieuwe rondleidingroutes in de kerk. Eén van de routes is ook beschikbaar in de Nederlandse Gebarentaal. Daarmee is Grote Kerk Naarden de eerste kerk in Nederland met informatie die toegankelijk is voor doven en slechthorenden

Het gaat om de zogenaamde ‘Kijk in de kerk’- routes. Dit zijn twaalf verschillende rondleidingen die vorig jaar ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van het tongewelf ontwikkeld zijn met steun van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met een route in de hand kunnen bezoekers de kerk, haar geschiedenis en bezienswaardigheden ontdekken. Elke route behandelt in woord en beeld een ander aspect van de kerk, zoals het Middeleeuws ontstaan, het tongewelf, de topattracties of de zerken en merken in de kerk. Er is ook een speciale rondleiding voor kinderen.

Voor de rondleiding met algemene informatie over de kerk zijn filmpjes gemaakt in de Nederlandse Gebarentaal. Het Nederlands Gebarencentrum heeft de vertalingen geproduceerd. Door een QR-code op de route te scannen met een mobiele telefoon krijgt de bezoeker een filmpje te zien in de Nederlandse Gebarentaal. Dankzij bijdragen van het ministerie van OCW en het Mondriaanfonds is deze productie mogelijk gemaakt.
Daarnaast zijn er van de algemene route negen vertalingen naar het Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Portugees, Spaans en Tsjechisch.