Comeniusprijs 2018 naar Herman Tjeenk Willink

woensdag 14 februari 2018

Minister van Staat Herman D. Tjeenk Willink krijgt dit jaar de Comeniusprijs. Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. De jury noemt de politicus en informateur van het laatste kabinet Rutte III 'een van de meest erudiete en integere politici die Nederland thans kent'. Tjeenk Willink ontvangt de Comeniusprijs 2018 op zaterdag 17 maart in de Grote Kerk in Naarden. Voorafgaand aan de uitreiking zal oud-minister Ernst Hirsch Ballin de jaarlijkse Comeniuslezing uitspreken onder de titel 'Doorleefde democratie' waarin hij zal ingaan op de vraag of democratie, rechtstaat en mensenrechten wel vanzelfsprekende verworvenheden zijn.

Volgens de jury heeft Tjeenk Willink zich met zijn werk en in zijn publicaties met hart en ziel ingezet voor de democratisch rechtsstaat, de staat die het ons allen mogelijk maakt om te leven in een samenleving die Comenius voor ogen had. De prestigieuze Comeniusprijs wordt dit jaar voor de 7e keer uitgereikt. Eerder ontvingen Robbert Dijkgraaf, Paul Schnabel, Louise Fresco, Geert Mak en Herman van Rompuy de prijs voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd op het gebied van onderwijs, wetenschap, cultuur of vorming voor de steeds internationaal wordende samenleving. Vorig jaar ging de Comeniusprijs naar de Britse historicus Jonathan Israel.

Politicus Herman D. Tjeenk Willink (1942) kent een lange politieke carrière. Hij was namens de PvdA lid en voorzitter van de Eerste Kamer en van 1997 tot 2012 vice-president van de Raad van State. Bij de kabinetsformaties in 2010 (Rutte I) en de laatste kabinetsvorming (Rutte III) vervulde Tjeenk Willink de rol van informateur. In 2012 werd hij bij Koninklijk besluit benoemd tot Minister van Staat. In 'Haagse kringen' heeft Tjeenk Willink de bijnaam 'onderkoning van Nederland'.

Comeniusdag

In de Grote Kerk in Naarden wordt op zaterdag 17 maart de jaarlijkse Comeniusdag georganiseerd. Vanaf 13.00 is de Grote Kerk vrij toegankelijk voor de Comeniuslezing en de prijsuitreiking. Gratis kaarten dienen via www.comeniusmuseum.nl/comeniusdag-2018.php te worden aangevraagd. In de kerk is plaats voor maximaal 700 gasten.