Mess Docu -'Liefde is aardappelen'

Op een dag krijgt filmmaakster Aliona van der Horst een erfenis: een kamertje van zes vierkante meter in een houten huisje, op het platteland van Rusland, waarin haar moeder is opgegroeid. Het was alsof het leven haar een speelkaart aanreikte die ze moest inzetten. Zo begon haar zoektocht naar het onbekende verleden van haar Russische moeder en vijf zusters. Allen bleken te kampen met angsten en verdringing. Stalin, oorlog en kunstmatige hongersnoden hadden hun wezen en ziel diep verwond en bekrast.

Aliona’s zoektocht naar de levens en lotgevallen van haar familie is een liefdevolle, navrant poëtische film, met personages als uit een verhaal van Tsjechov. Animaties door de Italiaanse kunstenaar Simone Massi verbeelden op fantasmagorische wijze de onvoorstelbare gebeurtenissen in Sovjet Rusland. Met de geschiedenis van deze heel gewone mensen, in het kleine boerenhuis, vertelt de maakster tegelijkertijd het grote verhaal van bloedige terreur en immer voortlevende angst: die andere erfenis.

Marga van Praag praat met maakster Aliona van der Horst over de uitdagingen tijdens het maken van deze film. Van der Horst: ‘Als je een film maakt over je eigen familie ben je de vis, de visser en de kok. Dit gegeven maakt het filmen van je eigen familie lastig. De vis moest namelijk zelf tegen de kok zeggen dat ze anders wilde worden bereid.’Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 10.00 incl pauzedrankje

Donderdag 24 januari 2019 vanaf 20:30

Adriaan Dortsmanplein Model.NdtrcItem.HouseNumber
1411 RC, Naarden