Zomertentoonstelling 'Joie de Vivre' in het Nederlands Vestingmuseum

Tentoonstelling
Voor de zomertentoonstelling ‘Joie de vivre’ in het Nederlands Vestingmuseum te Naarden zijn de kunstwerken samengebracht van de beeldhouwer Ek van Zanten (1933) en de schilderes Annemarie Eilers (1933-2011). Hun werk vormt een prachtige combinatie. Haar kleurrijke doeken afgewisseld met zijn liefdevolle beelden, samengebracht op deze wonderschone locatie, stralen plezier in het leven uit. En vertellen samen een bijzonder verhaal.

Annemarie Eilers groeide op te midden van de Grote Meesters. Haar grootvader Petrus Christiaan Eilers en haar vader Piet Eilers waren directeur van de befaamde kunsthandel Van Wisselingh, waar werk van George Hendrik Breitner, Vincent van Gogh , Pablo Picasso en Henri Matisse werd verhandeld. Op negentienjarige leeftijd ging Annemarie naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar zij van 1952 tot en met 1955 tekenles had van professor Gé Röling en schilderles van professor Jan Wiegers. Van Wiegers leerde zij ongewoon felle kleuren gebruiken. Hier leerde zij ook de jonge beeldhouwer Ek van Zanten kennen, met wie zij in 1955 trouwde.

Ek van Zanten was als beeldhouwer een wonderkind. Hij volgde vanaf zijn vijftiende een opleiding aan dezelfde Rijksakademie in Amsterdam, waar hij les had van onder anderen professor Piet Esser. Een van zijn klasgenoten was Jan Wolkers. Ek van Zanten kreeg in 1953 een beurs voor een studie aan de Hogere School voor Beeldende Kunsten in Brussel. In 1955 deed hij mee aan de internationale beeldententoonstelling in Park Sonsbeek, met zijn beeld Dame in Stoel. Hij won dat jaar de Prix de Rome, waardoor hij in staat werd gesteld twee jaren in Rome te werken. Zijn jonge vrouw Annemarie reisde hem achterna met hun zoon die net was geboren. Later volgden er nog twee kinderen. Bij terugkomst in Nederland woonden zij een aantal jaren aan de Zomerdijkstraat, waarna zij verhuisden naar een klein landhuis in Naarden.
Helaas raakte figuratieve kunst uit de gratie, opdrachten bleven uit, en ook het huwelijk hield geen stand. Maar als kunstenaars hielden Annemarie Eilers en Ek van Zanten vol, ieder op hun eigen manier. Annemarie ging lesgeven, begon in Amsterdam kunstgalerie Imago en maakte avontuurlijke reizen. Ek werd, naast zijn werk als beeldhouwer, van 1971 tot 1988 parttime docent aan Academie Minerva in de stad Groningen.

En nu, jaren later, is hun werk weer samen te bewonderen. De levenslustige schilderijen en aquarellen van Annemarie samen met de tijdloze, harmonieuze beelden van Ek. Beide kunstenaars klassiek geschoold en modern van karakter. Stralende voorbeelden van ‘Joie de vivre’.

Wanneer?

Vanaf Zaterdag 1 juli 2017 tot Zondag 27 augustus 2017

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 10:30 17:00
Woensdag 10:30 17:00
Donderdag 10:30 17:00
Vrijdag 10:30 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

Contactgegevens

Het Nederlands Vestingmuseum Naarden

Westwalstraat 6
1411 PB Naarden

Westwalstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1411 PB, Naarden