Tentoonstelling Forten van Boven in het Nederlands Vestingmuseum

De Stelling van Amsterdam mag zich sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed noemen. Na 21 jaar is de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook genomineerd om op de UNESCO-Werelderfgoedlijst terecht te komen als uitbreiding op de Stelling. Om dit te vieren is de reizende duo-tentoonstelling Forten van Boven georganiseerd. De Stelling van Amsterdam en de Nieuw Hollandse Waterlinie vormen samen de nationale verdedigingslinie die ons land heeft verdedigd tegen mogelijke vijanden. De nominatie is belangrijk voor het behoud van en voor de ontwikkeling van de forten, fortterreinen en voor het toerisme.

Naarden is ÈÈn van de best bewaarde vestingsteden en was een belangrijk punt voor de verdediging van de oostelijke toegang van de Stelling van Amsterdam en als noordelijk ankerpunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Effectief militair watermanagement bezorgde elke mogelijke vijand een onoverkomelijke waterhindernis.
De beleving vanaf de grond verschilt met een blik vanuit de lucht en toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. De bijzondere vormen en strategische ligging van de Nederlandse verdedigingswerken worden vanuit de lucht pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Op de foto's zie je de bijzondere vormen en strategische ligging. Dan pas ontdek je de diversiteit aan geometrische stervormen van 17e eeuwse vestingsteden en de bladvormige grondvormen van 19e eeuwse forten. Voor kinderen is er een speciale kinderspeurtocht langs de luchtfoto's, waarbij een leuke prijs gewonnen kan worden als alle vragen goed beantwoord zijn.
De toegang tot de tentoonstelling is gratis bij een geldig entreebewijs van het museum.
De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 31 maart.
Een luchtfoto van het Vestingstadje Naarden.

Praktische informatie

Vanaf Donderdag 16 november 2017 tot en met Zaterdag 31 maart 2018

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 10:30 17:00
Woensdag 10:30 17:00
Donderdag 10:30 17:00
Vrijdag 10:30 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

Westwalstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1411 PB, Naarden