Expositie 'In Russische sferen' in het Vesting Museum Naarden

Tentoonstelling
In 2004 kwam Titia van der Haar in contact met een non, die iconen schilderde volgens de Russische methode. Van deze non leerde zij alles over de symboliek, het kleurgebruik en de betekenis van de voorstellingen die geschilderd worden. Het schilderen van iconen vraagt rust en geeft rust, het is een vorm van meditatie. Iconen zijn afbeeldingen van Bijbelse personen, religieuze voorstellingen en/of heiligen. Basis en uitgangspunt is de gedachte dat Christus ooit de eerste icoon maakte door Zijn Gelaat af te drukken op een doek: het Heilig Mandylion. Het woord icoon betekent beeld of gelijkenis. Alles op de icoon, van plank, lijm, krijt, linnen tot pigmenten, is van natuurproducten die komen van de aarde. De aarde is ons door God is geschonken en wij mogen de aarde gebruiken om hem te eren.

Het schilderen van iconen is aan strenge regels gebonden, die te vinden zijn in de schildershandboeken. Daarin staan aanwijzingen voor de voortekening, inscriptie en kleuren. De icoonschilder mag dus geen uitdrukking geven aan zijn eigen belevingswereld. Een icoon wordt niet gesigneerd, omdat de gedachte is dat het de hand van God is die de schilder stuurt. Ook moet een icoon een opschrift hebben om te verduidelijken wie de personen op de icoon voorstellen.

Titia zal, tijdens de kerstdagen, de mortiernis achterin kazemat IJ, inrichten als Russisch Orthodoxe kapel en daarin 40 iconen tentoonstellen. Om de spirituele sfeer over te brengen, wordt de ruimte verlicht met kleine lampjes. De tentoonstelling is vrij te bezichtigen voor bezoekers met een geldig entreebewijs van het museum.

Het Nederlands Vestingmuseum
In 1955 is Het Nederlands Vestingmuseum opgericht door Ebbo van Wijngaarden. Als bezoeker dwaal je door en langs de geschiedenis in het rijke verleden van de vesting Naarden. Vanaf 2004 is een begin gemaakt met de gehele vernieuwing van de exposities in het museum en het organiseren van diverse publieksactiviteiten. Het prachtige terrein leent zich uitstekend voor openluchtevenementen als markten, boogschiet- of schermdemonstraties, familiereünies, school- of bedrijfsuitjes en natuurlijk een feestelijke BBQ, trouwreceptie of een kleinschalig concert. Een bezoek kan gecombineerd worden met een rondleiding, rondvaart of waterliniegolf. Uiteraard is een bezoek aan het museum pas écht compleet met het afvuren van een kanon.

Wanneer?

Vanaf Zaterdag 9 december 2017 tot en met Zaterdag 6 januari 2018